1. Proiectul TEET


Produsul: Echipament pentru instalatiile de extractie titei cu element continuu de transport

Partenerii proiectului:       SC ICTCM SA, SC CONFIND SRL, SC COMIS SRL

Responsabilitati:
SC CORNER PROD  Coordonator
Ionel Mihai   Director de proiect

Proiect dezvoltat cu ajutor financiar de la bugetul de stat in cadrul proiectului INOVARE,  contractul 147 / 19.08.2008.

ELEMENTE INOVATIVE Caracteristici Echipamentul pentru instalatiile de extractie titei cu element continuu de transport utilizeaza o tehnologie eficienta de liftare artificiala a titeiului. In esenta, tehnologia se bazeaza pe fenomenul fizic de aderenta a titeiului la suprafata unui material textil. Acest fenomen este folosit la transportul in plan vertical al titeiului brut tinut captiv la suprafata  unui mediu poros-permeabil si in reteaua capilara a unui material compozit integrat intr-o banda transportoare de constructie speciala. Aceasta banda transportoare se afla intr-o miscare permanenta, realizandu-se un aflux continuu de titei brut catre suprafata. Echipamentul este destinat extractiei de titeiuri grele si vascoase, in special in sonde cu procent mare de impuritati, in sonde care au probleme cu viiturile de nisip, in sonde cu aflux mic de titei, in sonde exploatate cu pauza si in special in sondele care exploateaza zacaminte marginale sau pentru reactivarea sondelor inchise anterior din motive economice si la redeschiderea zacamintelor marginale inchise. Eficienta tehnologiei se bazeaza pe obtinerea unor parametrii superiori tehnologiilor clasice: cantitatea de titei net obtinut din zacamintele depletate mai mare in comparatie cu sistemele clasice (cu balansier sau pompa cu surub); consum energetic mult mai mic in comparatie cu sistemele clasice; cantitate mica de apa liftata (apa reziduala de proces); reducerea considerabila a efectelor distructive ale viiturilor de nisip; lipsa investitiilor suplimentare la put si reutilizarea echipamentelor existente;numar redus de parti componente; fiabilitate marita si intretinere usoara; necesar de echipament de manevrare si montaj mai putin costisitor decat la solutiile clasice, instalare simpla si facila.  

Gradul de noutate Aceasta metoda de liftare este complet diferita de orice alta metoda de liftare a titeiului, cunoscuta si aplicata industrial pe plan mondial si permite rentabilizarea zacamintelor depletate. Desi au existat preocupari si chiar brevete incepand cu anul 1929 care au incercat sa rezolve problemele folosirii acestei tehnologii, pana la executia prototipului nu s-a putut realiza un produs fiabil care sa fie utilizat industrial in extractia petroliera.

Nivelul de competitivitate In comparatie cu toate tehnologiile conventionale de liftare artificiala a titeiului (pompajul de adancime cu balansier, pompajul elicoidal etc.), tehnologia propusa are calitatea unica de a opera direct in interiorul coloanei de productie. Se elimina astfel folosirea de echipamente precum pompa de adancime, garnituri de tubing, prajini de pompare, unitate de pompare de suprafata. Energia consumata cu extractia titeiului din zacamintele depletate este mai mica decat la sistemele clasice, randamentul total al instalatiei fiind mai bun. Aceste lucruri conduc la o eficientizare a procesului. In acest moment sunt interesati de aceasta tehnologie si produs atat companii de extractie titei din tara cum ar fi PETROM dar si companii importante din strainatate.

Modul de protejare S-a depus cererea de brevet de inventie A/00063 / 26.01.2010 la OSIM. Este in analiza depunerea si pentru alte tari a cererii de brevet. Datorita interesului societatilor din strainatate de a cumpara sau utiliza produsul si tehnologia, pana la asigurarea prin brevet, informatii suplimentare se pot obtine doar la sediul societatii noastre.

Proiectul este continuat cu o noua cercetare, dezvoltarea unei noi instalatii si o noua cerere de brevet.